lukemasikblogja

lukemasikblogja

Wellness a hálószobában - A pihentető alvás titka

2017. december 18. - lukedev

Mi szükséges ahhoz, hogy az éjszakai pihenésből kisimult arccal és teljesen kipihenve ébredjünk? Nézzünk néhány tippet, amivel az alvás valódi kikapcsolódás és jótékony mélyrepülés lesz.

Ideális hőmérséklet a hálószobában

Ez egy meglehetősen szubjektív terület, bár orvosi körökben megegyezés alakult ki arról, hogy a 18-19 Celsius fok a hálóban egészséges alvást tesz lehetővé. Mégis ennek ellenére kevesen alszanak ilyen hőmérsékletű szobában, bár nem nagy az eltérés, de a 21 Celsius fok a legnépszerűbb. Már-már extrém kategóriának számít, de vannak, akik az alvást 16 fokos szobában tudják csak elképzelni. Javasolt figyelembe venni azonban, hogy otthonunk egyes helyiségei között ne legyen 1-2 Celsius foknál nagyobb különbség, mert ez légúti megbetegedésekre hajlamosíthat.

Páratartalom

Ha az arany középúton szeretnénk járni, akkor a 40-50 százalékos páratartalmat választjuk. Az ettől kevesebb páratartalom bőr és nyálkahártya szárazságot, az ettől magasabb páratartalom pedig gomba és atka elszaporodást idéz elő.

 

[caption id="attachment_1087" align="aligncenter" width="765"] Gyermekek esetében a magasabb 50-60 százalékos páratartalom az ideális[/caption]

A kényelmes alváshoz nélkülözhetetlen a párna, a takaró és az ágyneműhuzat hármas egysége, melyeknél igaz, hogy érdemes bőrbarát, jól szellőző, évszakhoz igazodó és minőségi darabokat választani. Erről itt olvashattok bővebben.

Mekkora legyen az ágyunk?

A megfelelő fekvőfelület szélessége egy személyre vetítve 90 cm, a matrac hosszúsága is legalább ilyen fontos és ráadásul idomulnia kell a testmagassághoz is. Az ideális az, ha minimum 15 cm-rel hosszabb a fekvőfelület, mint amilyen magasak vagyunk. Ha olyan ágyat választunk, melyhez lábrésznél magasított ágykeret tartozik, akkor a „testmagasság +20 cm matrachossz” szabályt feltétlen vegyük figyelembe. Ellenkező esetben komoly bosszúságot okozhat, hogy folyton beütjük a lábunkat az ágykeretbe.

Ilyen a nekünk való matrac!

Legújabb kutatások szerint normál testsúlyúak számára a félkemény matracok vannak leginkább jó hatással a gerincre, hiszen általuk kisebb teher nehezedik a vállra és a csípőre és az oldalfekvés sem kényelmetlen manőver többé. Így megdőlni látszik a kemény matracok hegemóniája, hiszen csak a túlsúllyal rendelkezők számára lehet ideális, tartást adva   a testnek. Léteznek még a lágyabb matracok kategóriája is, melyek népszerűsége az utóbbi években csökkent. Egy csoportnak azonban ideális választás, mégpedig azoknak, akik alkatilag szélesebb medencecsontúak, ők a puhább matrac segítségével levehetik a terhet a gerinccsigolyáikról.

TIPP! Illóolajjal a nyugodt alvásért

Néhány illóolaj jó hatással van az idegrendszerre, nyugtatja azt, így alvásunk valóban pihentető lesz. Csak néhány cseppet kell párologtatni a levendula, a kamilla, a bergamott, az ylang-ylang, és a jázmin illóolajából és máris mély álomba szenderülünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://lukemasikblogja.blog.hu/api/trackback/id/tr8813803074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása